Novice

Brezpilotni letalnik podjetja C-Astral nagrajen s prestižno oblikovalsko nagrado Red Dot

24. 06. 2024

Nagrada Red Dot, ki velja za “oskarja v oblikovanju”, je ena od najprestižnejših oblikovalskih nagrad na svetu in jo podeljujejo že od leta 1955. Z njo nagrajujejo dosežke na področjih oblikovanja izdelkov, oblikovanja komunikacij in zasnov. Naziv »Best of the Best« je najvišje priznanje, ki ga prejmejo pionirski oblikovalski izdelki. Doslej je nagrado prejelo pet slovenskih izdelkov v svojih kategorijah, med njimi podjetja Akrapovič, Elan in Adria Dom. S tem so se postavili ob bok tako prestižnim znamkam, kot so Apple, ki je prejel nagrado za virtualna očala, Ferrari, Airbus, Volvo in drugi.

Podjetje C-Astral posluje že od leta 2007. Z mlado ekipo 30 inženirjev in strokovnjakov z različnih področij razvija in proizvaja manjše brezpilotne letalske sisteme, ki dosegajo najdaljše čase letenja na trgu in najvišjo natančnost zajetja podatkov. Uporabljajo jih že v več kot 60 državah na vseh celinah v zahtevnih letalnih pogojih.

O nagrajenem brezpilotnem letalniku

Brezpilotni letalski sistem SQA eVTOL, ki čez krila meri nekaj manj kot tri metre in tehta dvanajst kilogramov, združuje napredno aerodinamiko in visoko stopnjo avtonomije. Deluje z minimalnim človeškim posegom prek uporabniškega vmesnika, ki ga je razvilo podjetje v zadnjih 10 letih. Sistem je lahko opremljen z različnimi senzorji, s čimer je primeren za različne namene, na primer za monitoring ob naravnih nesrečah, iskanje pogrešanih oseb, spremljanje in optimizacijo kmetijskih procesov, geodezijo, monitoring plinovodov in elektrodistribucijskega omrežja, spremljanje migracij živalskih vrst, varovanje meje, izvidništvo in številne druge.

Nagrajeni produkt je zelo kompleksen visokotehnološki izdelek, ki je sestavljen iz več kot 400 sestavnih delov. Konstrukcija letalnika je iz najnaprednejših ultralahkih materialov in elektronskih komponent, ki se uporabljajo tudi v vesoljski industriji. Izdelek je v celoti plod slovenskega znanja. Kompozitne materiale, elektronska vezja in programsko opremo za upravljanje razvijajo v podjetju in sodelujejo tudi s slovenskimi partnerji. V roku enega leta bosta še preostali dve komponenti od skupno 400 proizvedeni v Sloveniji.

Letos je v podjetje lastniško vstopil tudi eden od pionirjev iz sveta letalstva Ivo Boscarol, s čimer ajdovsko podjetje signalizira resen strateški prehod v proizvodnjo visokotehnološke industrije.

Za več informacij si lahko prenesete Izjavo za javnost.