Novice

Častni doktorat

Ivo Boscarol prejel častni doktorat UNG

12. 10. 2023

12. oktobra je v dvorcu Lanthieri v Vipavi potekala osrednja slovesnost Univerze v Novi Gorici ob odprtju novega akademskega leta.
Ivo Boscarol je prejel naziv častni doktor (doctor honoris causa) za izjemne znanstvene in strokovne dosežke na področju letalstva in podjetništva v Sloveniji ter prispevek k ohranjanju okolja. Priznanje je prejel iz rok rektorja novogoriške univerze, prof. dr. Boštjana Goloba. V utemeljitvi za podelitev naziva častni doktor je ustanovitelj univerze, častni rektor prof. dr. Danilo Zavrtanik, izpostavil delo Iva Boscarola na področju znanosti, raziskav in razvoja na področju letalstva.

V zahvalnem govoru je Ivo povedal, da mu med prejetimi priznanji častni doktorat pomeni največ, saj je potrditev, da je cenjen tudi v domačem okolju in izpostavil: »Ob 130 priznanjih in nagradah, ki sem jih prejel v življenju, je to edino, prvo, ki govori oz. daje priznanje tudi mojemu raziskovalnemu delu, ki je potrebno in osnova za razvoj. Veliko sem sodeloval tudi z Univerzo v Novi Gorici, sodelujem tudi z drugimi univerzami po svetu. Prav vesel sem, da je domača univerza prva to prepoznala, ker najtežje je biti prerok doma.«
Povedal je tudi, da zanj ne velja pregovor “Kdor visoko leta, nizko pade”, saj po njegovih besedah tisti, ki visoko leti, tudi daleč vidi.

Poleg Iva je naziv zaslužni profesor Univerze v Novi Gorici prejel tudi mednarodno priznani industrijski oblikovalec profesor Oskar Kogoj za pomemben prispevek k razvoju umetniške dejavnosti ter za vzorno opravljanje pedagoškega in mentorskega dela.

S svojo prisotnostjo so dogodek počastili številni visoki gosti, med njimi tudi nekdanji predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, ministrica za digitalno preobrazbo, dr. Emilija Stojmenova Duh ter župan občine Ajdovščina, Tadej Beočanin in župan občine Vipava, Anton Lavrenčič.

Na predvečer podelitve je Univerza v Novi Gorici gostila dogodek za širšo javnost, na katerem je bil sogovornik tudi Ivo Boscarol. V sproščenem pogovoru je spregovoril o svojih začetkih, uspehih Pipistrela, prodaji podjetja, donacijah ter izzivih v prihodnosti. Odgovoril je na številna zanimiva vprašanja, med drugim tudi kako vidi razvoj letalstva v naslednjih 30 letih in katere projekte še snuje v Sloveniji.

Posnetek pogovora je na ogled na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=0TgAuYcTI0U .

Seznam vseh dosedanjih prejemnikov naziva: UNG Častni nazivi

Objave v medijih:
Občina Ajdovščina
Robin
Družina.si
Sierra5.net
Demokracija