Novice

Minister Šarec je Črni gori predal brezpilotnike podjetja C-Astral

03. 07. 2024

Med enodnevnim obiskom Črne gore v torek, 2. 7., se je minister Marjan Šarec na povabilo ministra za obrambo Črne gore Dragana Krapovića udeležil slovesne predaje brezpilotnih letalnih sistemov Belin-V, ki jih je Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije kupilo po modelu vlada-vladi za potrebe Ministrstva za obrambo Črne gore.

Predaje letalnikov na letališču v Podgorici sta se poleg Krapovića med drugim udeležila podpredsednik črnogorske vlade Aleksa Bečić in notranji minister Danilo Šaranović.

Brezpilotni letalni sistemi Belin-V so bili predani Ministrstvu za obrambo Črne gore na podlagi predhodno sklenjenega Dogovora med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Ministrstvom za obrambo Črne gore o sodelovanju na področju vojaškega izvidovanja in opazovanja ter nadzora iz zraka na podlagi skupne nabave brezpilotnih letalnih sistemov Belin, podpisanega 23. avgusta 2023, so sporočili z Ministrstva za obrambo.

Brezpilotni letalni sistem Belin je namenjen izvidništvu, opazovanju in nadzoru iz zraka. Omogoča pridobivanje slikovnih podatkov, ti pa služijo za obveščevalno podporo poveljnikom na taktični ravni, je pojasnjeno na spletni strani Slovenske vojske.

Ob predaji je ekipa C-Astrala za pripadnike črnogorskih vojaških sil in vladno delegacijo izvedla predstavitev sistema, demonstracijski polet in prikaz funkcionalnosti. Predaja vključuje tudi dokumentacijo in usposabljanje, ki ga zagotovi dobavitelj.

To je prvi primer sklenitve dogovora med Slovenijo in drugo državo za nakup vojaške oborožitve in opreme po modelu vlada-vladi, v okviru katerega je Slovenija zagotovila naročeno opremo drugi državi.

Nekaj posnetkov letalnika in utrinkov z uradnega dogodka primopredaje si lahko ogledate v sledečem videoposnetku: