Novice

Z gostovanjem daril za projekt “Božiček za en dan” doniramo praznično veselje

01. 12. 2023

Projekt Božiček za en dan je prava pravljica o tem kako lahko vsak prispeva majhno kapljico v zgodbo, ki postane tako velika kot celotno morje dobrote.

Vsaka pravljica se začne z “Nekega lepega dne.”
In nekega lepega dne se je skupina prijateljev odločila, da bi v decembru obdarila nekaj otrok. Niso vedeli čisto točno, v kaj se podajajo, a želeli so si otrokom in njihovim staršem polepšati praznični zimski čas. Majhna garaža kot skladišče, osebni avtomobil za razvoz… Ampak nekaj deset daril je v vseh teh letih projekta preraslo v desetisoče daril in vsako leto se nasmehi množijo.

Ideja projekta Božiček za en dan je preprosta: prostovoljci se na spletni strani registrirajo, s seznama izberejo socialno ogroženega otroka, izvedo njegovo starost in spol, vzamejo škatlo za čevlje, jo okrasijo, napolnijo z darili ter odnesejo na eno od zbirnih mest. Na ta način pomagajo obdariti socialno šibkejše.

Darila se kopičijo

Zamisel za projekt se je porodila po zgledu organizacije, v okviru katere je idejna vodja akcije, ga. Savina Goličnik, delovala med prostovoljnim delom v Južnoafriški republiki, kjer je pomagala otrokom iz revnih predelov Capetowna. Prav ta izkušnja je pognala slovensko božično akcijo. »Zanimalo me je, kaj se dogaja z organizacijo, pri kateri sem delala in na njihovi spletni strani sem zasledila, da so se vključili v Santa shoebox project. Pogledala sem za kaj gre in ta ideja obdarovanja v škatlah za čevlje me je takoj navdušila.«  Na skrajnem jugu Afrike se je namreč povezalo več kot 900 organizacij, ki vsako leto obdarujejo okoli 100.000 socialno ogroženih otrok, Božički pa so večinoma otroci, saj jih želijo na tak način seznaniti z radostjo podarjanja.

Projekt je kmalu polno zaživel tudi v Sloveniji. V prvem letu je bilo Božičkov okoli 200, ampak zanimanje in število obdarovancev je raslo skoraj eksponentno. V letošnjem letu jih je že preko 11.000, podarili pa bodo približno 13.800 daril.

Božiček ima mnogo pomagačev

Božiček ima letos veliko dela... ampak tudi veliko pridnih rok, ki mu pomagajo.

Projekt Božiček za en dan je popolnoma neprofiten in izpeljan v celoti s strani prostovoljcev. Za uspeh je potrebno ogromno logistike in sredstev, za katera prostovoljci pogosto sežejo v lastni žep oziroma so financirana od prostovoljnih prispevkov. Največji zalogaj je razvoz daril njihovim prejemnikom širom Slovenije in tudi preko meja. Zato se organizacija ne bo branila dobrih ljudi, ki bodo pripravljeni priskočiti na pomoč po 15. decembru, ko se bo zbiranje škatel končalo. Veseli pa smo, da je Boscarol d.o.o. lahko priskočil na pomoč in Božičkom ponudil dovolj veliko halo, kjer lahko ves mesec brezplačno shranjujejo darila med zahtevnim procesom razvrščanja.

Hala v prostih bivšega Žita v Ljubljani je s svojimi 2000 m2 postala dom daril za srečne obdarjence.

Maša Čertalič, vodja projekta Žito; Ivo Boscarol; Savina Goličnik, idejna vodja akcije