Novice

Donacija Občini Ajdovščina

18. 03. 2022

Ivo in Taja Boscarol sta občini ajdovščina donirala 25 milijonov evrov za družbeni razvoj in okoljsko ureditev občine.
Na tiskovni konferenci ob prodaji večinskega deleža Pipsitrel družbi Textron je Ivo Boscarol, ki še naprej ostaja pomemben del družbe, oznanil novico o donaciji Občini Ajdovščina. 

»Danes sva s hčerko donirala 25 milijonov evrov iz kupnine za tri velike donacije v dobrobit ne zgolj občine Ajdovščina, pač pa celotne Slovenije. Občina Ajdovščina se izredno hitro razvija … prepričan sem, da bo s temi donacijami postala tudi najbolj varna in najbolj prijazna,« je izjemno darilo predstavil Ivo Boscarol, ki upa, da bodo njegovemu zgledu sledili tudi podjetniški kolegi.

Taja in Ivo Boscarol sta ob tej priložnosti z županom Tadejem Beočaninom podpisala tri pisma o nameri, v katerih je zapisano, za kakšne cilje je namenjena donacija.
20 milijonov evrov namenjata izgradnji zdravstvenega centra ter infrastrukture za vzpostavitev večnamenske helikopterske storitve v novem logističnem centru na letališču v Ajdovščini, s čimer želita donatorja prispevati k boljši zdravstveni oskrbi občanov. To je nadvse pomembna in neprecenljiva pridobitev za občino, uresničeni in obogateni bodo načrti o sodobnem logističnem centru, kjer bodo združene vse službe s področja zaščite in reševanja.

Štiri milijone evrov bo porabljenih za izgradnjo muzeja letalske zgodovine s centrom znanosti v Ajdovščini, s stalno razstavo o zgodovini in dosežkih letalstva na Ajdovskem in širšem Goriškem, znanstvenim muzejem ter različnimi interaktivnimi animacijami za otroke in mlade s področja tehnike in naravoslovja. Umestitev je načrtovana severno od letališča, v sklop občinskega projekta razvoja izobraževalnih in drugih javnih programov.

Milijon evrov pa kot protiutež podrtim drevesom in zelenicam, ki so bile zaradi novogradenj v zadnjih letih odstranjene iz mesta in okolice, namenjata zazelenitvi in hortikulturni ureditvi mesta Ajdovščina in širše okolice. Namen tega dela donacije je zagotavljanje prijaznejšega življenjskega okolja.

Župan Tadej Beočanin je povedal: »Donacija Taje in Iva Boscarola občini Ajdovščina v višini 25 milijonov evrov je zgodovinski dogodek za našo občino. Namenila sta jo izgradnji novega zdravstvenega doma z urgentnim centrom, lekarne, letalskega muzeja s centrom znanosti, operativno-servisnega centra za helikoptersko reševanje, nakupu helikopterja za reševanje in gašenje ter ozelenitvi Ajdovščine. Vse investicije nameravamo dokončati do leta 2026. 

V svojem imenu in imenu vseh občank in občanov se Taji in Ivu Boscarolu iz srca zahvaljujem za donacijo. Ajdovščina je bila v torek razglašena za razvojno najbolj prodorno občino v Sloveniji. Ta donacija bo pomenila še dvakrat hitrejši razvoj v prihodnjih štirih letih, tako velika je. Za primerjavo – znesek donacije je enak povprečnemu celoletnemu proračunu občine oziroma vrednosti, ki jo ima občina za investicije na voljo v štirih letih.«

Podpisu pisem o nameri so prisostvovali tudi najpomembnejši akterji na področju zdravja in zaščite v naši občini – direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar, direktorica Lekarne Ajdovščina Katja Krušič in Igor Benko, poveljnik Civilne zaščite Občine Ajdovščina. Vsi trije so izrazili izjemno hvaležnost v imenu svojih ustanov in v imenu občank in občanov. Benko je poudaril, kako koristen pomembna pridobitev za regijo in celotno Slovenijo bo reševalni center s helikopterjem in ekipo, ki bo v stalni pripravljenosti.

Ivo Boscarol, je povedal, da sta s hčerko srečna, da lahko pomagata tako uspešni občini in pojasnil, zakaj sta izbrala ravno te vsebine. “Če greste v deževnem dnevu v zdravstveni dom, vidite, da je Ajdovščina zaparkirana in če ste še slabše mobilni in bi radi prišli po suhem do zdravstvenih storitev, to največkrat ni možno. Ajdovščina se hkrati nahaja na izpostavljenem delu Slovenije, kjer je cestna infrastruktura zelo problematična in cestni reševalci navadno pridejo do ponesrečencev prepozno. Tudi helikopter potrebuje čas za prihod z Brnika. Marsikatero življenje bi oziroma bomo rešili, če bo helikopter na voljo tukaj dan in noč,” je pojasnil. Hkrati je napovedal, da to ne bo njuna zadnja donacija, želi pa si, da bi njunemu zgledu sledilo še katero od uspešnih podjetij.