Novice

Ivo Boscarol doniral velik znesek gasilcem

03. 11. 2022

Poleti 2022, ko je na Krasu divjal najhujši požar v zgodovini samostojne Slovenije, je podjetnik Ivo Boscarol napovedal, da bo sam podvojil znesek vladne nagrade gasilcem. Novembra je 2022 sporočil, da je na račun Gasilske Zveze Slovenije nakazal 1,47 milijona evrov.

Med največjim požarom v zgodovini samostojne Slovenije, ki je uničil 3.705 hektarov površin, je podjetnik Ivo Boscarol obljubil, da bo podvojil sredstva za plačilo prostovoljnih gasilcev, ki jih je obljubila vlada.

V sporočilu za javnost je povedal: “Osnovni motivi za donacijo so bili zahvala za njihov trud, spodbuda, da bi zdržali naslednje dni v peklenskih razmerah, motivacija prostovoljcem, da bi se jim pridružili in zato, da bi vedeli, da vsi Slovenci cenimo to, kar počnejo za prebivalce in naravo Krasa.” 

Zbiranje podatkov o udeležbi gasilcev je trajalo precej časa. Po prejetju potrebnih podatkov Gasilske zveze Slovenije je vlada sprejela sklep, da se za sodelujoče prostovoljne gasilske organizacije, ki so sodelovale pri gašenju požarov na območju Krasa, preko gasilske zveze zagotovi 1.470.034 evrov.

»Tako je nastala osnova za donatorsko pogodbo s prejemnico, Gasilsko zvezo Slovenije, po kateri sem 24. oktobra sredstva v višini 1.470.034 evrov tudi nakazal in izpolnil svojo dano obljubo,« je rekel Boscarol. ”Vsa društva so že prejela pogodbe o višini prejetih sredstev, tako da bodo donirana sredstva razdeljena po posameznih organizacijah prostovoljnih gasilcev takoj, ko vrnejo podpisane pogodbe na podlagi tabele s podatki o številu prostovoljcev, ki so sodelovali na intervenciji in z opravljenimi urami,” je razložil donator.

Po pogodbi bo gasilska zveza donirana sredstva razdelila med organizacije prostovoljnih gasilcev po kriteriju sodelovanja prostovoljcev pri gašenju požara. Vsakemu gasilcu, ki je na požarišču delal do osem ur, je namenjenih 63 evrov na dan, tistim, ki so delali več kot osem ur dnevno, pa 94,5 evra na dan.
Po Boscarolovem mnenju si vsak od njih brez dvoma zasluži nagrado, ki je glede na njihov nesebični trud še vedno premajhna. “Verjamem, da jo bodo v društvih porabili na najbolj učinkovit način, da bodo lahko nadomestili uničeno opremo, nabavili novo ter bodo še bolje pripravljeni na prihodnje intervencije,” je še zapisal podjetnik. »Vsem društvom, ki so me kontaktirala in izrazila svoje zahvale pa se za prijazne besede in pozornosti od srca zahvaljujem.«

S prispevkom gasilcem sta Ivo in njegova hčerka zaključila izplačevanje donacij v skupni višini 30 milijonov evrov iz kupnine Pipistrela. Delno sta jih namenila zaposlenim v Pipistrelu, delno pa za različne projekte širokega družbenega pomena, da bi lahko čim več ljudi imelo korist od njih, še piše v sporočilu za javnost.

Boscarol je dodal, da donacija ni imela namena posegati v obstoječi način in koncept prostovoljnega gasilstva v Sloveniji ali ga spreminjati v plačane intervencije, “ampak prispevati po svojih močeh ter motivirati tudi druge, da bi prispevali sredstva za dodatno motivacijo tistim, ki so s svojim trudom ohranili vsa človeška življenja ter prav vse hiše na Krasu”. “Uspeh brez primere, ki se ga Slovenci premalo zavedamo.”

“S hčerko upava, da bo tudi najina donacija v javno zdravstvo za izgradnjo zdravstvenega doma in večnamenskega intervencijskega centra s helikopterjem, ki bosta zaživela leta 2025 v Ajdovščini, pripomogla k hitrejšim intervencijam na širšem območju Primorske in s sposobnostjo omejitve požarov v začetnem stadiju preprečila požare takih razsežnosti, kot je bil ta na Krasu,” še piše Boscarol in dodaja, da sta s prispevkom gasilcem s hčerjo Tajo Boscarol s tem zaključila planirane donacije v višini 30 milijonov evrov iz kupnine Pipistrela.