Novice

Nominacija časopisa Delo za “Osebnost leta 2022”

13. 12. 2022

Časnik Delo že od leta 1990 podeljuje častni naziv »Osebnost leta« osebi, ki je najbolj zaznamovala iztekajoče se leto.

Direktorja in solastnika podjetja Pipistrel Iva Boscarola je uredništvo Dela predhodno že trikrat nominiralo za osebnost leta. Po nominacijah leta 2008 in 2009 so mu ob izboru za osebnost leta 2011 bralci prvič namenili največ glasov in mu podelili naziv »Delova osebnost leta 2011«, ko je njegov Pipistrel že tretjič zapored slavil na Nasinem natečaju za najboljše letalo. Ivo Boscarol je Američane prepričal s prvim hibridnim štirisedežnim letalom Taurus G4. Kot je dejal tehnični direktor agencije Nasa Joe Parris, je s tem prihodnost letal na električni pogon premaknil iz znanstvene fantastike v realnost.

Ivo Boscarol na podelitvi priznanja za Delovo Osebnost Leta 2011

Ivo Boscarol na podelitvi priznanja za Delovo Osebnost Leta 2011

Letos je bil Ivo ponovno nominiran za osebnost leta in torej prejel kar četrto nominacijo, predvsem za milijonske donacije, ki jih je od prodaje podjetja poklonil svoji občini.

Med nominiranci za leto 2022 sta bila vodji intervencije na gorečem Krasu: Simon Vendramin in Stanko Močnik, Inštitut 8. marec za aktivacijo mladih v zvezi z družbenimi problemi, astrofizičarka Maruša Bradač, ki sodeluje pri največjem vesoljskem teleskopu Webb, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec Matjaž Šerkezi ter Živa Ploj Peršuh in Tomo Peršuh, ki sta iz Ukrajine v Slovenijo evakuirala mlade glasbenike. Na koncu je nagrado prejel Marjan Pipenbaher − gradbeni inženir, ki je projektiral Pelješki most.