Novice

Prve ideje za novo sosesko “Galaksija” ob Šmartinski v Ljubljani

13. 12. 2023

Septembra 2022 je družba Boscarol d.o.o. na strateški lokaciji v Ljubljani, na obrobju BTC-ja, kupila skoraj 10ha veliko zemljišče »kompleksa Žito«, kjer se trenutno nahajajo različni objekti z različnimi poslovnimi vsebinami, ki so pretežno nastajale ob industrijskem obratu Žito.

Družba je ocenila, da ima lokacija izjemen potencial za nove vsebine, ki lahko smiselno dopolnijo ponudbo samega BTC-ja kot največjega trgovskega središča v državi, kjer se že odvija tudi veliko drugih vsebin in ga letno obišče preko 20 milijonov obiskovalcev.

»V družbi smo pred zahtevno nalogo, saj imamo edinstveno priložnost, da naredimo nekaj izvirnega, ki bo zadostilo tako novemu življenjskemu slogu in trendom prihodnosti, ki jih nosijo predvsem nove generacije kot znanim potrebam tradicije in navad, ki jih prenašajo naša zrela leta. Urbani mix bivanja z novimi potrebami vsakdana družine in zaposlitev, storitev, poslov, sprostitve in kakovostnega rednega življenja. Vse na enem mestu,« je razmišljal Ivo Boscarol.

Pomemben poudarek je na urejanju zelenih površin, ki skrbijo za naravno okolje in svežino med mestno dinamiko in prometnimi povezavami. Glede na pogoje prostorskih aktov (spremembe OPN so v teku) ter samih geografskih značilnosti tega območja je naši družbi ponudilo pomoč več uglednih strokovnjakov in arhitekturnih birojev, ki ji predstavljajo svoje rešitve. Dva zanimiva predloga, ki poudarjata poleg sodobnih stanovanjskih in storitvenih zmogljivosti tudi dodatne hotelske nastanitve ter najrazličnejše oblike rekreacije in zabave predstavljamo na spodnjih povezavah.

Protim Ržišnik Perc d.o.o., arhitektura in inženiring

Več o projektu na spletni strani Protim: Revitalizacija območja Žito

LUZ – Ljubljanski Urbanistični Zavod d.d.

Več informacij o LUZ na njihovi spletni strani

Poudariti velja, da sta to le dve predlagani rešitvi, ki ju je družba doslej prejela. Družba je na Mestno občino Ljubljana (MOL) že dala pobudo za spremembo OPN, potrebno za izpeljavo enotnega gradbenega kompleksa in z MOL ter BTC-jem sodeluje ter usklajuje aktivnosti, namembnosti in dejavnosti, da bi bila končna rešitev čimbolj pisana na kožo uporabnikom, a hkrati tudi komplementarna sedanji ponudbi tega območja ter integrirana v mestne urbanistične potrebe ter načrte.

V primeru, da bo možno poenotenje sedanjih treh različnih območij namembnosti v eno, bodo nadaljnje aktivnosti potekale v smeri večfunkcionalnega malega zelenega mesta, sicer pa bo seveda potrebno razmišljati o alternativah. Vsekakor gre tu za dolgotrajni proces, kjer bo sodelovalo več deležnikov, saj je nujno preveriti klasifikacije uporabnosti glede na nove koncepte ter predvsem primerne poslovne modele in dejanske potrebe trga, ki se bodo v prihajajočem obdobju razvijali.

Obstoječe dejavnosti se bodo na lokaciji nadaljevale, saj bo potrebnih več let do uresničitve preobrazbe območja, kjer bodo nedvomno pomembni temeljiti strateški premisleki in partnerske povezave.